Met z’n drieën alle 150 Psalmen bespreken in een dagelijkse podcast. Dat was oorspronkelijk het idee van Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge die in de eerste helft van 2022 werd gehouden. Achteraf zijn de voorgangers blij dat ze er meer collega’s bij hebben gevraagd, want het was behoorlijk veel werk. Maar: er staat al wel weer een nieuw project in de steigers.

Psalmen en podcasts
“Het begon allemaal met een telefoongesprek van mij en Remko”, blikt Teun, voorganger van CAMA Parousia Woerden, terug. “Hij vertelde dat er bij hem in de Baptistengemeente Enschede een project liep, waarbij alle gemeenteleden zelf dagelijks een Psalm lazen en hij ook regelmatig over een Psalm preekte. We vroegen ons af of we dat idee niet breder konden trekken. Even later hoorde ik van Peter Kruijt dat hij de hele Romeinen-brief in een podcast had besproken voor de Baptistengemeente Amersfoort. Zo kwamen die twee principes bij elkaar: een dagelijkse podcast over de Psalmen.”

22 10 Terugblik Psalmen Challenge TeunvdLeer web

Teun van der Leer

Nachtwerk
Al snel besloot het drietal dat het verstandig was om meer mensen bij het project te betrekken. Remko: “We keken in ons netwerk welke voorgangers we kenden die graag met de Psalmen bezig waren en die dit misschien ook wel leuk zouden vinden. Dat gebeurde uit de losse pols; het is niet zo dat we naar specifieke mensen op zoek gingen en anderen oversloegen. Uiteindelijk hadden we een groep van acht gemeentevoorgangers, een justitiepredikant en een docent van het Baptisten Seminarium.” Dat het een goede beslissing was, bleek al snel. Teun: “De podcasts duurden maar een minuut of acht, maar kostten uiteindelijk meer tijd dan het voorbereiden van een preek. Omdat ik er vaak een paar achter elkaar opnam, werd het regelmatig nachtwerk!”

Eigen invulling
De drie initiatiefnemers kijken met veel plezier terug op het project. “Ik vond het fantastisch!” zegt Teun. “Ik ben dol op de Psalmen en beluisterde de podcast ’s ochtends samen met mijn vrouw. Ik keek er echt naar uit: als ik de tune hoorde, vroeg ik me af wie er aan de beurt was. Ik vond het inspirerend dat iedereen er op zijn of haar eigen manier invulling aan gaf.” Remko herkent dat: “Je proefde dat iedere collega een bepaalde kleur had; de een heel goed in exegese, de ander goed met voorbeelden uit het dagelijks leven … Naderhand heb ik het idee dat ik de collega’s beter of op een andere manier heb leren kennen.” Dat geldt zeker ook voor Peter: “Ik ben een nieuwe strijder aan het front in baptistenland en dit was echt een leuke manier om collega’s te ontmoeten. Omdat ik de podcasts verzamelde, had ik met iedereen regelmatig contact. Daarnaast heb ik met verschillende collega’s langer gesproken – dat gaf echt een band. In andere gemeenten waar ik kom spreken merk ik soms trouwens ook dat mensen mij nu kennen door de Psalmen Challenge.”

22 10 Terugblik Psalmen Challenge RemkoOngersma web

Remko Ongersma

Enthousiast
In de acht gemeenten waarvan de voorgangers meededen, werd op zondag ook gepreekt over de Psalm die op het rooster stond. Gemiddeld deed zo’n tien procent van de gemeenteleden heel actief met het project mee, zo is het beeld. “Die mensen waren erg enthousiast en vasthoudend”, merkte Peter. “Zij misten het ook toen het klaar was.” Teun: “Sommige mensen hebben mij zelfs al gevraagd: wat is het volgende project? Blijkbaar waren ze de podcast nog niet zat.” Peter bekent dat hij zelf wel blij was toen de 150e Psalm was geweest: “Ik was even een beetje klaar met de Psalmen en voor de gemeente was het ook wel lang.” Remko daarentegen pakt binnenkort alweer een Psalm op in zijn gemeente: “Dan preek ik over Psalm 46. Ik ben van plan de podcast daarover eerst nog een keer te beluisteren. Een citaat van Desmond Tutu daarin vond ik zo’n eyeopener; die ga ik misschien ook gewoon gebruiken.”

Zelf aan de slag
Behalve vanuit de betrokken gemeenten, luisterden ook heel wat andere mensen de podcasts, de preken en de verdiepingspodcasts via de website www.symfonievanhethart.nl: de bestanden zijn in totaal 70.000 keer gedownload. “De website is een geweldig mooi document om in te blijven schatgraven”, vindt Remko. En ook Teun noemt het ‘een goudmijn’. “Er staan trouwens ook kunstwerken op de site, heb je dat gezien?” vraagt hij. “In onze gemeente zijn sommige gemeenteleden in een schilderij met een Psalm aan de slag gegaan. Andere hebben elfjes gemaakt, een soort korte gedichtjes, die via onze facebookpagina zijn gedeeld.” Remko: “Bij ons hebben we met de jeugd Psalmen herschreven naar deze tijd; in groepjes ging iedereen aan de gang met een deel van een Psalm.” Peter: “In Amersfoort hadden we een workshop ‘Schrijf je eigen Psalm’ en zijn de resultaten daarvan in de dienst gedeeld.”

22 10 Terugblik Psalmen Challenge PeterKruijt web

Peter Kruijt

Johannes Project
Inmiddels worden er voorbereidingen getroffen voor het ‘Johannes Project’ dat in april 2023 van start gaat. “Dat nieuwe project wordt wat beperkter en overzichtelijker en duurt ook korter”, licht Teun alvast een tipje van de sluier op. “Het idee is om tussen Pasen en Pinksteren het hele Johannesevangelie te lezen. Waarschijnlijk gaan we gemeenteleden met een leesrooster stimuleren om dit op eigen gelegenheid te doen en zullen we het ondersteunen met een wekelijkse, wat langere podcast waarin een voorganger en een wetenschappelijke theoloog met elkaar in gesprek gaan. Ook de preken op die zes zondagen zullen erbij betrokken worden.” Zijn er voorgangers en/of gemeenten die mee willen doen? Laat het alvast weten via .

Gerdien Karssen
Communicatiemedewerker Unie-ABC

Bron: unie-abc.nl/